vælge tandlæge som voksen
Livsstil

At vælge tandlæge som voksen – hvordan vælger man den rigtige? 4 ting du skal overveje

Dine tænder skal holde hele dit liv, som forhåbentlig bliver langt. Og når du skal vælge den tandlæge, der skal hjælpe dig med at holde dine tænder i god stand, er det noget af en tillidssag. For med tandlæger gælder der det samme som med mekanikere og bedemænd: De er eksperterne, og selv ved du ikke ret meget om, hvad der skal til. Så de kan egentlig bare sige nogle trylleord, som du ikke forstår, og bagefter fortælle hvor mange tusind kroner, du skal af med – og så må du bare betale.

Lav din research

Når du skal vælge en tandlæge, skal du først og fremmest have tillid til vedkommende – både personligt og fagligt. At de vil dig og dine tænder det godt. Her er nogle ting, du bør overveje, hvis du vil vælge den rigtige tandlæge.

  • Vælg en tandlæge, andre anbefaler: Spørg dine venner og familie om de kender noget til tandlæger, som de kan anbefale. Folk har ofte forskellige historier og oplevelser om tandlæger, så du kan sikkert både få nogen anbefalet, og få nogen, som absolut ikke er anbefalet.
  • Gå online: Din potentielt nye tandlæge har sikkert en hjemmeside. Se efter, om den ser pæn og ordentlig ud, om medarbejderne ser tillidsvækkende ud og om de tilbyder en bred vifte af forskellige behandlinger. Og se efter online anmeldelser. Selvom online anmeldelser kan manipuleres, giver det dig alligevel en ide om, hvorvidt det er en god tandlæge.
  • Interviews: Formalia skal være i orden hos en tandlæge. Så ring op til klinikken, og find ud af tandlægens uddannelse og erfaring, og om de er autoriseret og akkrediteret. Samtidig kan det være rart at vide, om det er til at komme til, når man har brug for det. Så prøv at bestille en tid, og hør hvor lang tid der går før du kan komme til. Og hør om åbningstider, betalingsvilkår og tandlægens egen forsikring – og også om muligheden for at få en akuttid; tandproblemer kan også opstå pludseligt. Og læg ikke skjul på, at du prøver at finde ud af, om denne tandlæge har det, du har brug for. Der er ingen skam i at lave sin research før man vælger.
  • Mærk stedet: Hos en tandlæge kommer du for at få ordnet dine tænder. Men derfor skader det jo ikke, at det også er et sted hvor du kan føle dig tryg og godt tilpas – specielt hvis du ikke er så glad for at komme hos tandlægen. Så kik forbi, og mærk ”lugten i bageriet”. Taler medarbejderne sammen i en tone, eller er de ligeglade med hinanden? Taler de engageret og empatisk med patienterne, eller vrisser de?

Tegn på, at du har fundet en god tandlæge.

Du har nu foretaget dine undersøgelser fra dit skrivebord, du har valgt en tandlæge og bestilt tid; og nu skal du så til kontrol.

Fra første færd kan du mærke, om det er et godt sted, du har valgt. Du bliver taget godt imod i receptionen, og selvom de har travlt har de tid til at hilse ordentligt på dig som ny patient. De kører nogenlunde til tiden, og ellers giver de dig i hvert fald besked om at de er forsinkede. Og i venteværelset er der ryddeligt, pænt og rent og med noget nyt læsestof du er interesseret i.

Når du bliver kaldt ind til tandlægen, vil du blive taget godt imod af tandlægen, der vil spørge ind til din erfaring fra tidligere tandlæger, og om du har oplevet nogen problemer, siden du så en tandlæge sidste gang. Og han vil spørge ind til, om du eventuelt er bange for tandlæger; det er ganske almindeligt, men dog noget, som en god tandlæge bør tage højde for. Og du kan se, at klinikken har gjort en dyd ud af at holde sin teknologi opdateret, så bor, stol og belysning er up-to-date.

Tandlægen er blid og omsorgsfuld, og forklarer tingene klart undervejs i behandlingen. De forklarer, hvad de gør, og giver dig en pause, når du har brug for det. Og hvis du har bekymringer undervejs, tager tandlægen sig tid til at lytte til det, og vil inkorporere det hensyn i sin behandling.

Hvis din oplevelse er præget af, at den klinik du har valgt, har et venligt, professionelt og fagligt dygtigt personale, som formår at få dig til at føle dig godt tilpas og afslappet – og de kan besvare de spørgsmål, du måtte have – så er du nået rigtig langt i din søgen efter en ny tandlæge.

Så læn dig trygt tilbage i tandlægestolen, træk vejret ned i maven – og lad dem behandle dine tænder!

Du kan måske også lide...