Mobilt bredbånd, fibernet eller noget tredje_ Her er hvad du skal overveje når du vælger internetløsning
Gør-Det-Selv Livsstil

Mobilt bredbånd, fibernet eller noget tredje? Her er hvad du skal overveje når du vælger internetløsning

Hvis der er noget, der er kommet for at blive, så er det internettet. For de fleste menneskers vedkommende er internettet en uundværlig del af hverdagen. Derfor vil de også gerne have internet derhjemme. Hvis du hører til en af dem, vil du formentlig gerne vide mere om, hvad dine muligheder er, når det kommer til internet i privaten.

Der findes nemlig flere forskellige løsninger, ligesom der også findes flere forskellige udbydere. Hvis du gerne vil blive lidt klogere på, hvad du skal kigge efter, kan du roligt læse videre. Her bliver du klædt på til at vælge det rette internet til netop dine behov. Du kan også selv læse mere på bredbånd.dk

Forskellige slags internetforbindelser

Når du gerne vil have internet derhjemme, vil det mest oplagte være en bredbåndsløsning. Der findes overordnet set fire forskellige former for bredbånd i Danmark:

  • Mobilt bredbånd
  • Bredbånd gennem telefonstikket
  • Bredbånd gennem antennestikket
  • Fiberbredbånd

De respektive internetforbindelser har hver deres fordele og ulemper. Dem kan du læse meget mere om i det følgende.

Fiberbredbånd

Hvis du gerne vil have den hurtigste og mest stabile internetforbindelse, bør du vælge fiberbredbånd. Fiberbredbåndet kaldes også for optisk fiber, og denne internetforbindelse anvender lyslederkabler til at transportere de store mængder data. Fiberbredbåndet overgår suverænt de andre internetforbindelser. Derfor kan du også opnå en hastighed på helt op til 1000 Mbit, når du vælger fiberbredbånd.

Til gengæld er ulempen ved denne slags internet, at det er ret omstændeligt at få forbindelsen. Det kræver nemlig at der er trukket nye kabler i dit boligområde. I modsætning til de øvrige internetforbindelser kører fiberbredbåndet nemlig på sin egen infrastruktur og sine egne kabler. Disse skal først graves ned i dit boligområde, hvis du vil drage fordel af fiberbredbåndet.

Bredbånd gennem antennestikket

Du har også mulighed for at få bredbånd gennem dit antennestik. Det vil også give en hurtig og stabil internetforbindelse, om end denne slags internetforbindelse ikke kan overgå fibernettet.

Når du modtager dit internet gennem dit antenne- eller tv-kabel-stik, kaldes bredbåndet for COAX. Når du vælger denne internetforbindelse, har du også mulighed for at modtage TV og telefoni gennem samme kabel.

Der findes mange udbydere af COAX. Derfor har du ofte også mulighed for at finde et bredbånd til en fornuftig pris, når du vælger denne løsning.

Bredbånd gennem telefonstikket

Du har også mulighed for at få bredbånd gennem dit telefonstik. Denne type internetforbindelse kaldes for DSL eller ADSL. Her anvender du de almindelige fastnetkabler til at oprette forbindelse til internettet.

Når du opretter internetforbindelse på denne måde, bruger du det såkaldte kobbernet. I Danmark er det TDV/YouSee, der ejer hele kobbernettet. Alle andre udbydere af DSL/ADSL i Danmark lejer sig derfor ind hos TDC.

Derfor er det sådant set ligegyldigt, hvilken udbyder du vælger. Det er det samme produkt du får. I stedet kan der være forskel på kundeservicen, andre medfølgende løsninger såsom streamingtjenester osv.

Mobilt bredbånd

Du har også mulighed for at få mobilt bredbånd. Det er en løsning, der er både hadet og elsket. Det er ingen hemmelighed, at det er denne type bredbånd der giver den mindst stabile og mindst hurtige internetforbindelse. Til gengæld er bredbåndet, som navnet også afslører, mobilt. Det betyder, at det kan medbringes hvor som helst. Derfor er det også en god løsning, hvis du rejser meget rundt i Danmark. Eventuelt i forbindelse med dit arbejde.

Når du anvender mobilt bredbånd, er du heller ikke afhængig af nogle ledninger, routere eller lignende. Det er en stor fordel for mange.

Faktisk er der mange der vælger et mobilt bredbånd til at supplere den faste forbindelse, som de har derhjemme. På den måde har du altid en bredbåndsløsning, som du kan tage med dig på farten.

Mobilt bredbånd tilbydes også af mange forskellige udbydere. Derfor er der også hård konkurrence om kunderne, og du kan ofte finde nogle gode tilbud.

Når du køber et mobilt bredbånd, fungerer det også anderledes end med de øvrige bredbåndstyper. Med et mobilt bredbånd køber du nemlig et fast antal GB, som du kan bruge.

Her skal du afveje prisen over for brugervenligheden. Det er vigtigt, at du har nok antal GB til at kunne anvende det mobile bredbånd til formålet. Men samtidig kan du også risikere at ”smide penge ud af vinduet”, hvis du køber flere GB, end du reelt bruger.

Derfor er det en god idé at danne dig et overblik over dit dataforbrug, hvis du overvejer et mobilt bredbånd.

Find den rette hastighed

Når du gerne vil have et bredbånd, skal du finde ud af, hvilken hastighed du har brug for. Det gælder for alle bredbånd pånær det mobile, som i stedet bliver solgt efter antal GB.

Inden du vælger en hastighed, skal du have dannet dig et overblik over, hvor meget du kommer til at bruge dit bredbånd. Nogle mennesker anvender deres bredbånd minimalt. Det kan være, at du bor alene og blot tjekker din mails og læser nyheder. I så fald har du ikke brug for en særlig høj hastighed. Her vil det ofte være tilstrækkeligt med en internetforbindelse på under 50 mbit/s.

Det kan også være, at du er en del af en familie på 4, hvor I alle sammen gamer, lejlighedsvist arbejder hjemmefra og er glad for at streame film. I så fald vil du, og din familie, have brug for en høj hastighed. Her vil det ofte være nødvendigt med en internetforbindelse på over 300 mbit/s.

Derfor handler den rette hastighed altså om husstandens forbrug af internet. Her er det også en god idé at holde øje med dit forbrug. På den måde undgår du at bruge penge på en hastighed, som du alligevel ikke benytter dig af. Eller også kan du forbedre din brugeroplevelse, hvis du har brug for en højere hastighed.

Heldigvis kan hastigheden på bredbåndet godt justeres løbende. Derfor skal du heller ikke blive alt for handlingslammet, når du skal vælge en hastighed. Du kan godt vælge om senere.

Få den bedste pris

Hvis du gerne vil finde den bedste pris for dit bredbånd, bør du først undersøge markedet. Der er ofte hård konkurrence om kunderne, og det kan du udnytte til din fordel.

Hvis du gerne vil have en endnu bedre pris, bør du overveje at samle flere løsninger hos én udbyder. Ofte er det sådan, at en internetudbyder også tilbyder andre løsninger. Det kan blandt andet være:

  • Mobilabonnementer
  • Tv-pakker
  • Streamingtjenester

Hvis du samler alle disse løsninger hos én udbyder, kan du ofte få langt den bedste pris. Spørg derfor altid om det kan lade sig gøre, og hvad prisen i så fald vil være.

Du kan måske også lide...