Forestil dig, at du sidder på en lille italiensk fortovscafé midt i Rom og nyder en utroligt velsmagende og sprød pizza. Du lytter til gadelydene, hvor italienske mennesker går forbi og hyggesnakker med hinanden og du hører italiensk musik der strømmer ud af højtalerne i restauranten. Der står en dejlig flaske italiensk rødvin på bordet, og du deler et dejligt glas rødvin med din partner, der sidder overfor og også bare nyder den sprøde og autentiske pizza.
Har du måske lyst til at genskabe dette scenario hjemme i Danmark hos dig selv? Så har du måske tænkt, at det var umuligt, fordi Italien jo ikke ligger i Danmark. Men der er gode håb forude, fordi vi her vil se på, hvordan du alligevel med det rette udstyr og en lækker pizza opskrift kan komme helt der hen, hvor du oplever, at de italienske pizza engle synger for dig. Her vil vi komme ind på fem tips til hjemmelavet pizza, som var du i Italien midt i Rom. Læs med her og bliv inspireret!
1. En rigtig god pizzaovn
Måske har du allerede prøvet at lave en hjemmelavet pizza i din egen ovn og måske også prøvet at bruge en pizzaplade til at lægge ind i ovnen, hvorpå pizzaen kan blive rigtig sprød i bunden. Der er dog også visse udfordringer forbundet med denne metode, fordi din ovn ikke kan nå op på de samme varmegrader som en pizzaovn.
Her kan en cozze pizzaovn være lige svaret for dig, der ønsker at lave en autentisk italiensk pizza. Den fungerer på gas, og du skal blot tilkøbe gas til den og stille den udendørs. Det er vigtigt, af sikkerhedsmæssige årsager, at du stiller den udenfor, og den skal ligeledes stå på en sikker og stabil overflade såsom et bord eller en stenopsats.
En pizzaovn har de mål som en almindelig pizza har, og du kan dermed sagtens lave en almindelig pizza i den. Brug gerne en pizza spade til at putte pizzaen ind i ovnen med og også tage den ud af ovnen med. hvis du gerne vil kunne se, hvor høj temperaturen er inde i pizzaovnen, kan du også købe en lidt dyrere model, der viser temperaturen hele tiden.
2.En lækker tomatsovs
Det bedste resultat som du får, ved at lave den bedste hjemmelavet pizza, er at du laver en tomatsovs fra bunden og ikke bare køber den i et supermarked. Det allerbedste er at bruge solmodne tomater som du selv har du dyrket i haven eller på altanen. Her skal du skære tomaterne i små stykker og stege dem i en gryde sammen med lidt olie og dernæst putter du lidt salt og sukker i og nogle friske eller tørrede krydderurter såsom oregano, basilikum eller timian.
Lad gerne tomatsovsen stå og simre med lidt vand i, og lad den koge ind til en tyk masse. Hermed har du den lækreste tomatsovs til at putte ovenpå pizzabunden i et jævnt lag.
3. En dejlig pizzadej af durum mel eller fuldkorns mel
Alt efter om du gerne vil have en fuldkorns pizza eller en almindelig pizza, kan du vælge at bruge durummel til at lave en almindelig pizza eller fuldkorns mail til en mere rustik og sundere variant af en pizza. Denne mel blander du op med vand og lidt bagepulver eller gær og lidt salt: Når du har lavet pizzadejen, kan du med fordel stille den lidt tid i køleskabet så den sætter sig og bliver fast og jævn.
Har du glutenallergi kan du også vælge en glutenfri mel, der fås i de fleste større supermarkeder. Hvis du ikke har så meget tid, kan du også købe en færdiglavet pizzarulle i supermarkedet, men dette må være andet valg, nu hvor vi snakker om tips til den bedste hjemmelavede pizza.
4. Dejligt fyld til pizzaen
Når du skal vælge fyld til pizza har vi næsten kun det tip, at du vælger lige præcis det fyld, som du allerbedst kan lide. Er du vegetar, er det selvfølgelig fyld, som er vegetarisk i form af lækre grøntsager, som kan være alt fra auberginer til kartofler og squash. Er du veganer, kan du ligeledes bruge diverse lækre grøntsager og finde noget ost, der ikke er lavet på komælk.
Har du brug for noget dejligt kød ovenpå din pizza, er der alt fra kyllingekød, lammekød, svinekød, oksekød og halal kød, som du kan vælge imellem. Du kan også vælge at putte bearnaisesauce på toppen, lige som rucola salat eller en anden form for salat. En pizza fungerer faktisk lidt ligesom dansk smørrebrød, det er kun dig, der vælger hvordan fyldet skal være.
Du kan med fordel vælge fyld efter årstiden, og hvilke ingredienser, der er i sæson. På denne måde får du både friskt og billigt fyld, fordi det er i sæson. Vær her kreativ og lav for eksempel hokaido fyld ovenpå til Halloween, frisk melon til sommer og flæskestegsstykker til Jul.
5. Lækker chili eller hvidløgs olie
Et andet tip til at lave en rigtig lækker hjemmelavet pizza er, at du laver din helt egen chili eller hvidløgs olie. Du kan faktisk bare tage en almindelig olivenolie og blande den op med nogle tørrede chilier eller nogle friske hvidløg i. Herefter kan du lade dem stå og trække i olivenolien, så der kommer en rigtig dejlig smag af både chili og hvidløg.
Når pizzaen er bagt i din nye pizzaovn, kan du putte lidt frisk lavet olivenolie med chili og hvidløg ovenpå og dermed får din pizza med en lidt stærkere smagskant. Du kan også lave olie med andre krydderier og krydderurter i, såsom paprika, tandori, gurkemeje eller spidskommen. Kun dine smagsløg bestemmer, hvordan netop din pizzaolie skal sammensættes.
Forhindr madspild når du laver pizza
Det er disse tider, hvor der er prisstigninger på alle fødevarer og budgettet er blevet lidt strammere på grund af inflationen, er det ekstra vigtigt at tænke i bæredygtig retninger, også når du laver din hjemmelavet pizza. Dette kan handle om, at du f.eks. køber grøntsager til din pizza ud fra Madspilds apps, hvor du netop køber mad som ellers ville være blevet smidt ud af supermarkedet. Dernæst kan du også tænke i at bruge de rester, som du allerede har i køleskabet til at lave et lækkert fyld til pizzaen ud fra.
Det kan være, at du dage før har lavet en lækker kødsovs fra spaghetti med kødsovs, og dagen efter kan bruge den som fyld på pizzaen. Det kan også være, at du har nogle rester grøntsager fra grøntsager i ovnen, som du kan bruge som fyld. Det kan være alt fra kogte æg til lidt krydderurter og ost, der ellers skulle smides ud. Alt dette gør, at du forhindrer madspild, og konverterer disse madrester til en funklende og velsmagende pizza. What is not to like?
Vi håber, at du med disse 5 tips til den bedste hjemmelavede pizza har fået ny inspiration til, hvordan du kommer i mål med at lave en pizza, der er så italiensk autentisk, at den sender dig fluks tilbage til din ferie i Rom på udendørscafeen.